Ahad, 2 November 2014

Jeruk mangga asam boi.

Asalammualaikum.

Ha.hari hujan.so tak pi keja.bos asik call je.tapi aku tak jawap.dia tak tau ke hujan?haha.
Ok.mangga asam boi.dah memang terlebih2 skarang ni cerita pasal benda ni..dah ada yang meniaga pun.kat fb,ig lagi2 kat KL to.jalan chow kit.wah bapak melambak2.

Ha.dari pada beli and makan je buat ape kan.jom kita try buat sendiri..lagi puas hati kan?tak cube tak tahu..walau pun belum musim mangga skarg.so stok pun susah nak dapat .pi la curi kat umah jiran yang ad 1 bijik 2.haha.eh tak la.pi mintak elok2 la wey.

Ok bahan2 yang kita perlu kan untuk mangga asam boi.

Beberapa biji Mangga mudasatu paket asam boi ( yang merah/ putih)gula 10 suduCili padi atau cili besar ( dalam 7-8 tangkai)-Dihiris nipis

Cara Menyediakan Jeruk Mangga Asam Boi

Kupas kulit mangga dan potong ikut suka.Basuh hingga bersih.Masukkan dalam bekas besar macam besen,kemudian masukkan bahan-bahan seperti gula, asam boi dan cili padi.Gaul bagi rata dan sebati.Tak payah masukkan air sebab gula itu akan larut bersama bahan-bahan tadi.Simpan dalam peti ais dari 4 hingga ke 5 jam.

Dan siap..sedia untuk di makan..wey series sedap dh la sejuk.masam2 manis.rangup.peh!!
Ha .tips! Kalau nak lagi sedap korang cari pelum apple..memang terbaik. So selamat mencuba la ye.

Tiada ulasan: