Ahad, 14 September 2014

Sup tulang

Resepi Sup Tulang yang asli, keistimewaannya terletak pada rencah supnya yang di perbuat sendiri tanpa sup bujut, memberikan rasa sup yang pekat dan sungguh asli.
NomMasa:Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutesJumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:

500g TulangBahan untuk rempah tumis

:kayu manisbuah pelagabunga lawang2-3 tangkai cengkihBahan untuk dikisar

:3 ulas bawang putih3 ulas bawang merah3 biji buah keras1 sudu kecil jintan manis1 sudu besar lada hitam1 sudu kecil serbuk ketumbar1 sudu kecil jintan putihBahan untuk dipotong dadu besar

:1/2 batang lobak merah2 biji kentang sederhana besartomato (potong 4)

Cara Penyediaan:

Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periukTumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyakMasukkan tuilang,kacau dan biar sebentarMasukkan air, lebih kurang 3 cawan.Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasaTaburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang

Tiada ulasan: