Halaman azizi

Ahad, 14 September 2014

Sup tulang

Resepi Sup Tulang yang asli, keistimewaannya terletak pada rencah supnya yang di perbuat sendiri tanpa sup bujut, memberikan rasa sup yang pekat dan sungguh asli.
NomMasa:Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutesJumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:

500g TulangBahan untuk rempah tumis

:kayu manisbuah pelagabunga lawang2-3 tangkai cengkihBahan untuk dikisar

:3 ulas bawang putih3 ulas bawang merah3 biji buah keras1 sudu kecil jintan manis1 sudu besar lada hitam1 sudu kecil serbuk ketumbar1 sudu kecil jintan putihBahan untuk dipotong dadu besar

:1/2 batang lobak merah2 biji kentang sederhana besartomato (potong 4)

Cara Penyediaan:

Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periukTumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyakMasukkan tuilang,kacau dan biar sebentarMasukkan air, lebih kurang 3 cawan.Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasaTaburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan